Om

GRADERINGAR

Defendos ursprung


William Ewart Fairbairn, född 28 februari 1885 i Rickmansworth, Hertfordshire, död 20 juni 1960, var en brittisk militär och polis som utvecklade en egen närstridsmetod, Defendu. Namnet förändrades under åren och blev till slut Defendo.


Defendo Alliance Sweden representerar den världsomfattande organisationen                                                             Defendo Alliance. Vi verkar för att sprida kunskapen om Scandinavian Defendo i Sverige.

Defendo Alliance Sweden har utbildat elever i Scandinavian Defendo sedan 2005 och är den första klubben i Sverige.

Defendons rötter sträcker sig ända till 1920–talet, och Shanghai i Kina. Shanghai var på den tiden den våldsammaste staden i världen. Fairbairn som var brittisk militär gick med i Shanghais polisväsen, SMP 1907.  Alla ärr och skador på hans kropp vittnar om otaliga incidenter med vapen och hundratals brutala slagsmål och överfall. Det var under den perioden som Fairbairn insåg att det behövdes ett realistiskt och effektivt självförsvarssystem. Under ett av hans vanliga patrulluppdrag i Shanghais ”Red Light District” blev han överfallen av en grupp Tong-medlemmar. Tong-gruppens ökända yxmän, legendariska för sin brutalitet och dödliga attacker, övermannade Fairbairn och lämnade honom svårt skadad att dö.

Han överlevde dock och fick senare tjänst hos Professor Okada, en japansk Jiu-jitsu expert och kotknackare. Beslutsam att aldrig någonsin utstå det som hade hänt ägnade han sig totalt åt att lära sig självförsvar. Han tränade för Okada och blev även mästare under Tsai Ching Tung i kinesisk stridskonst. Senare sökte han in till Kodokan Judo University i Tokyo där han sedermera fick andra gradens svarta bälte under Jigoro Kano.


Erfarenheterna  och kunskaperna han fått av polisarbetet och alla verkliga händelser han hade varit med om tillsammans med allt han lärt sig under tusentals timmar av träning sattes ihop och utvecklades till ett eget försvarssystem. Han kallade systemet för Defendu och det lärde han ut till poliskåren i Shanghai. William E. Fairbairn fick under andra världskriget i uppgift att undervisa sitt system för närkamp, kallat Defend-u. Avsikten var att träna ett system som gick snabbt att lära in, men trots det var effektivt i självförsvar och strid. Erfarenheterna och resultaten från Shanghai visade att Fairbairns system var otroligt effektivt och dessutom lättlärt. Systemets målgrupp var de anställda vid den brittiska säkerhetstjänsten, och de utbildades på Camp X i Kanada. Namnet Defendu förändrades troligtvis av manskapet under årens lopp, dels för att det var lättare att använda, dels för att det fanns ett annat system som hette Defendo. Varför och hur det verkligen blev så är egentligen oväsentligt, systemet utvecklades för militärt bruk och anpassades senare till ett mer civilt självförsvar, dvs dödliga och andra extrema tekniker slipades om något. Under årens lopp har teknikerna finslipats för att motsvara dagens behov. Bara de tekniker som fungerar i praktiken har införlivats i Defendo, medan allt onödigt eller osäkert har gallrats bort. Scandinavian Defendo är ett uppskattat och realistiskt självförsvarssystem, som anses höra till de bästa i världen.


Defendo är explosivt och verklighetstroget. Teknikerna syftar till att kunna försvara sig mot en eller flera angripare både med och utan vapen.

HARD TARGET är den första av sex nivåer. På nybörjarnivån lär du dig inte bara allt det viktigaste för att kunna försvara dig själv, utan får också en ”ge aldrig upp”-attityd. Den gör dig till en HARD TARGET för våld och annan kriminalitet. Träningen är fysisk och rolig, och genomförs i en miljö som är trygg för Defendo-utövarna


COMBAT TECH är de tre följande nivåerna. Nivåerna är mycket teknikbaserade, och målet är att snabbt lära in teknikerna för att uppnå en fungerande självförsvarskompetens och förmåga att kontrollera en stark och skicklig motståndare. På dessa nivåer bygger du ut den grund som skapades på HARD TARGET–nivån, och förstärker din ”ge aldrig upp”-attityd genom fysisk och mental träning.


 


S.T.A.R är de två högsta nivåerna. På dessa nivåer lär du dig att försvara dig själv mot angrepp med vapen. Du lär dig också scenarioträning för att finslipa dina färdigheter. Det här är ett högststående program som ger dig en mycket hög kompetensnivå och förmåga att förstå vilken självförsvarssituation som helst.


Defendo i nutidFrån Kina tidigt 1900-tal som polis och specialstyrkors självförsvar till   andra världskriget och  militär närstrid som senare blev utvecklat  till  och för CIA, FBI och andra säkerhetstjänster närstrids och försvarssystem till ett civilt självförsvar som tränas idag. Ett utvecklat och effektivt självförsvar i ständig utveckling.


Defendon utvecklades senare av Jyrki Saario till Scandinavian Defendo som tränas i Defendo Alliance organisationen. Defendo är förmodligen världens mest beprövade ”combat” system och det system som andra CQB-system jämförs mot. Det finns andra självförsvars- och närstridssystem som liknar och som tagit mycket från Defendon, men Defendon kan nog sägas vara det första moderna självförsvarssystemet.


 

Defendos tanke är att fokusera på ett mindre antal tekniker vilket resulterar i att det blir lättare att lära in dessa under träningspassen samt lättare att använda dem i skarpa situationer.


 

Det är bättre att träna 100 tekniker 1000 gånger än att träna 1000 tekniker 100 gånger. I verkliga livet finns inga standardsituationer, ingen situation är helt lik den andra. Därför har Defendon fokuserat på de effektiva teknikerna som i verkliga situationer har visat sig bäst och naturligtvis dom som görs intuitivt, kroppen och sinnet har ett naturligt och reflexmässigt sätt att försvara sig. 


 

I Defendon tränar vi blockeringar, slag, handtekniker, sparkar, olika lås och fasthållningar, avväpning, vi lär oss känsliga punkter, taktiskt tänkande och strategier mm mm. Vi tränar på scenarie- och stressövningar så att man verkligen får improvisera och känna på när allt inte är tillrättalagt. I träningarna ingår även sparring, allt från boxning till MMA så att man får lite känsla för fighting och närstrid. Det känns onödigt att specifikt definiera alla slag och sparkar etc  som ingår i träningarna, det är slutresultatet som är det viktiga!


Man tränar även mycket på taktiskt tänkande i stressade situationer. Du tränar dessutom kondition, styrka, koordination och smidighet..

TRÄNING

• Alla pass börjar med uppvärmning och uppmjukning.


• Träning av Defendotekniker. Försvar mot olika former av angrepp.


• Scenarieträning, stressövningar och olika former av sparring


• Stretching och avslappning


UTRUSTNING

Vi tränar med brottarskor eller barfota, klubbens t-shirt, shorts eller långa träningsbyxor.


VIKTIGT!


Tandskydd, suspensoar.


Börja med att skaffa boxhandskar, 14 - 18 oz.


Benskydd kan även vara bra att ha.

Några gånger per år har Defendo Alliance seminarier med olika inriktningar. Mycket utvecklande att deltaga i.

Följ oss också på Facebook för nyheter och uppdateringar.